Alergeny
1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich (např. pšenice, žito, ječmen, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich), např. pivo, moučníky, těstoviny, knedlíky, pokrmy s jíškou, sušenky, tyčinky, pečivo, prášková těsta, strouhanka atd.)
2)
Korýši a výrobky z nich (např.
krabi, humři, langusty, krevety, raci mořští i
sladkovodní)
3) Vejce a výrobky z nich (např. vaječný koňak, Bombardino, alžírská káva, omelety, knedlíky, obalované pokrmy, majonézy, tatarská omáčka, zmrzliny, těstoviny, moučníky, dorty, pomazánky, lahůdkářské výrobky – saláty, omáčky typu holandská či šodó, smaženice, strouhanka atd.)
4)
Ryby a výrobky z nich (mořské
i sladkovodní, rybí omáčka, rybí saláty atd.)
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich (arašídy, arašídový olej, arašídové máslo, některé typy nutell a nuget, oplatky, čokolády apod.)
6)
Sójové boby
(sója) a výrobky z nich (např. sójová omáčka, sójová mléka, sójová
mouka, sojanéza, sójová krupice, sójové maso, některé sýry, některé uzeniny,
prášková těsta, strouhanka, dezerty, tofu, miso, natto, tempeh, okara, sójové
jogurty a sýry, lasagne, některé cereálie, některé značky majonéz a dresinků,
paštiky, cukrovinky atd. )
7) Mléko a výrobky z něj (mléka čerstvá, pasterovaná, kondenzovaná i sušená, smetana sladká i zakysaná, kávy s přídavkem mléka, kakao, mléčné likéry a koktejly, dětská šunka, některá těsta, obalované pokrmy, máslo, jogurty, sýry, zmrzliny atd.)
8)
Skořápkové
plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů (mandle,
vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy,
pistácie, makadamie a výrobky z nich, např. zmrzliny, dezerty, nugety, nutelly,
strouhanka, některé druhy slaného i sladkého pečiva, některé cereálie,
čokolády, oplatky atd. )
9) Celer a výrobky z něj (např. sterilované saláty a směsi, konzervy, paštiky, polévkové a omáčkové směsi, ochucovadla,zeleninové kořenící směsi jako např. vegeta, podravka, kuchárek, koření na ryby, adžika, bylinkové másla, čubrica, divoké koření, grill barbecue, řecko, salát, steak, zabijačkové koření atd.
10)
Hořčice a
výrobky z ní (např. dresinky, přílohové omáčky, majonézy, tatarské
omáčky, použití hořčičného semínka do sterilovaných jednodruhových zelenin,
salátů a směsí např. kyselé okurky, zelí, směs do bramborového salátu, některé
kořenící směsi, marinády, omáčka worcestrová – některé značky atd.)
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich (např. sladké i slané pečivo, některé mléčné výrobky, konzervy a paštiky, ochucovadla, pečící směsi, musli tyčinky a cereálie, strouhanka, sezamový olej atd.)
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích
vyšších než 10 mg, ml/kg nebo 10g,ml/l, vyjádřeno SO2 (např. vína,
aperitivy typu campari, martini, cinzano, sekty, sušené ovoce, rozinky, sušené
houby, vakuované loupané brambory a výrobky z nich, mražené pečivo, mražená
pizza, balzamico, kapary, některé kořenící směsi, citrónová tráva sušená,
některé džemy a marmelády, ocet atd.)
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj (např. tofu, ochucovadlo Klasik, lupinová mouka atd.)
14) Měkkýši a výrobky z nich (např. ústřice, slávky, hřebenatky, srdcovky, zaděnky, kalmáry neboli olihně, chobotnice, sépie, mořští šneci, hlemýždi - šneci viniční a zahradní atd.)